Župnija Celje – Sv. Danijel

Oznanila nedelje svete trojice

Oznanila nedelje svete trojice

Kategorija :Oznanila Vsi

EVANGELJSKI UTRINEK
Vse krščansko življenje se odvija v znamenju in navzočnosti Trojice. Ob zarji življenja smo bili krščeni »v imenu Očeta in Sina in Svetega Duha«, in ob koncu, v upanju na milost, da bomo umrli kot kristjani, bodo ob naši bolniški postelji molili z besedami: »Odidi, krščanska duša, s tega sveta v imenu Očeta, ki te je ustvaril, Sina, ki te je odrešil in Svetega Duha, ki te je posvetil.« Med tema dvema skrajnima trenutkoma so uvrščeni drugi t.i. »prehodni« trenutki, ki so za kristjane vsi zaznamovani s klicanjem Trojice. V imenu Očeta in Sina in Svetega Duha se novoporočenca združita v zakonu in si izmenjata prstana, v imenu Trojice so po škofovih rokah posvečeni duhovniki. Nekoč so v imenu Trojice začeli z delom kmetje, izrekali razsodbe, skratka vsak pomemben družben ali verski dogodek je bil povezan z imenom Svete Trojice. Sveta Trojica je naročje, v katerem smo bili spočeti, kajti Bog nas je izbral pred stvarjenjem sveta, da bi bili njegovi otroci, upodobljeni po njegovem Sinu (prim. Ef 1,4) in je tudi pristanišče, kamor vsi plujemo; je »ocean miru«, iz katerega se vse poraja in v katerega se vse ponovno steka. Ne bo torej držalo, da je Trojica oddaljena skrivnost, nepomembna za vsakdanje življenje. Nasprotno, to so tri osebe, ki so nam v življenju »najbližje«: torej niso zunaj nas, kot so to naše najbolj ljubljene osebe: recimo žena ali mož, ampak so v nas. One »prebivajo v nas« (Jn 14,23), mi smo njihov »tempelj«.
Tadej Linasi, župnik

PRAZNIK SVETEGA REŠNJEGA TELESA IN KRVI
V četrtek je zapovedan praznik svetega Rešnjega Telesa in Krvi. V stolnici bosta sveti maši ob 7.30 in 19.00 slovesna s Telovsko procesijo po stolnici, ki jo bo vodil škof Maksimilijan. V Marijini cerkvi bo sveta maša ob 9.00. Lepo povabljeni k prazničnemu bogoslužju.

SREČANJE STAREJŠIH, BOLNIH IN ONEMOGLIH
Vincencijeva družina dobrote in župnija vabita vse starejše, bolne in onemogle na skupno srečanje, ki bo v nedeljo ob 10.00 pri sveti maši, po njej pa druženje v župnijskih prostorih. Vsi lepo povabljeni. Spodbujamo, da omogočite vsem tem prihod na srečanje. Če kdo nima prevoza, prosimo naj sporoči. Veriga za cerkvijo bo odprta, da bo možen dostop z avtomobilom na trg pred cerkvijo.

ROMANJE NA BREZJE NA SREČANJE BOLNIKOV IN OSTARELIH
V soboto, 24. junija je na Brezju pri Mariji pomagaj tradicionalno srečanje ostarelih, bolnikov in invalidov. Romali bomo skupaj z župnijo Celje – Sveti Duh. Odhod avtobusa bo iz pred cerkve Svetega Duha ob 7.00. Prosimo za prijavo 031 658 455 (Marinka) .

SVETOVALNICA
Kdaj? – vsak 1. in 3. torek v mesecu
od 16.00 do 18.00 v župnijskih prostorih.
Prijava: v župnijski pisarni osebno ali po telefonu (03) 426 19 00
(v času od 8.00 do 11.00 in 17.00 do 18.00).

VEROUK
V tem tednu zaključujemo veroučno leto. Lepo vabljeni k sveti maši tudi med počitnicami.

POČITNIŠKI ORATORIJ ZA OTROKE
V župniji bo od 3. do 7. julija potekal počitniški oratorij za otroke. Otroci lepo vabljeni. Vabimo tudi srednješolce in študente k animatorjem. Vzemite si prijavnice.

DOBRA KNJIGA
Vsi, ki imamo radi dobre knjige, smo povabljeni na srečanje v župnišče po večerni sveti maši v torek, 20. 6. 2023. Podelili si bomo misli o prebrani knjigi Računalniški genij v nebesih, ki jo je napisal Nicola Gori. Carlo Acutis (1991-2006) je pri 15. letih umrl zaradi levkemije, svoje trpljenje pa je daroval za papeža in Cerkev. Bil je nadarjen za računalniško delo, hkrati pa je bil izredno ljubezniv in pobožen mladenič – vsak dan je bil pri maši, redno je molil rožni venec, vsak teden je bil pri sveti spovedi. V postopku razglasitve za blaženega je Cerkev prepoznala njegove kreposti, zaradi katerih je lahko zgled in priprošnjik za odraščajočo mladino po vsem svetu. Od slovesne razglasitve oktobra 2020 ga Cerkev časti kot blaženega. Sloves tega italijanskega najstnika se spontano širi po svetu z osupljivo hitrostjo. Na stotine poročil o uslišanjih na njegovo priprošnjo prihaja z vseh koncev sveta. Nekateri mladi so se s tem sodobnim misijonarjem in nadarjenim računalniškim najstnikom srečali na spletu. Knjiga je izšla pri založbi Družina.


Današnja božja beseda