Župnija Celje – Sv. Danijel

Oznanila 22. nedelje med letom

Oznanila 22. nedelje med letom

Kategorija :Oznanila Vsi

EVANGELJSKI UTRINEK
Jezus, tistim, ki hodijo za njim zelo jasno predstavi pot: »Če hoče kdo iti za menoj, naj se odpove sebi in vzame svoj križ ter hodi za menoj«. Vedno, tudi danes je skušnjava, da bi hodili za Kristusom brez križa, še več, da bi Boga poučili o pravi poti, kakor Peter, ‘ne Gospod, to se ne sme zgoditi’. Toda Jezus nas spominja, da je njegova pot, pot ljubezni. In resnične ljubezni ni brez žrtvovanja samega sebe. Poklicani smo torej, da se ne pustimo posrkati pogledu tega sveta, ampak da se vedno bolj zavedamo nujnosti in napora nas kristjanov, da hodimo proti toku ter da se vzpenjamo.
Jezus dopolni svoj predlog z besedami, ki izrazijo vedno veljavno veliko modrost, saj izzivajo vase obrnjeno mišljenje in obnašanje. Opominja: »Kdor namreč hoče rešiti svoje življenje, ga bo izgubil; kdor pa izgubi svoje življenje zaradi mene, ga bo našel«. Ta protislovna misel vsebuje zlato pravilo, ki ga je Bog vpisal v človeško naravo ustvarjeno v Kristusu, torej pravilo, da samo ljubezen daje življenju smisel in srečo. Porabljati lastne talente, svojo energijo ter čas samo, da bi rešili, ohranili in uresničili samega sebe, v resnici vodi v to, da se izgubimo, oziroma v žalostno in neplodno bivanje. Če pa nasprotno živimo za Gospoda ter zastavimo svoje življenje na ljubezni, kakor je to storil Jezus, bomo lahko okušali pristno veselje in naše življenje ne bo neplodno temveč rodovitno.
Tadej Linasi, župnik

MLADINSKA SREČANJA V ŽUPNIJI
Mladi, srednješolci in študenti, lepo vabljeni vsak petek zvečer ob 20.00 uri, na mladinska srečanja v župnijske prostore.

NEDELJSKE VEČERNE SVETE MAŠE
Od septembra dalje bodo nedeljske večerne svete maše ob 19.00 uri.

SVETOVALNICA
Tudi v novem šolskem letu odpira svoja vrata. Namenjena je vsem, ki ste se znašli v stiski in bi želeli s svetovalko razrešiti dileme, ki vas begajo.
Kdaj? – vsak 1. in 3. torek v mesecu od 16.00 – 18.00 ure v župnijskih prostorih.
Prijava:  v župnijski pisarni osebno ali po telefonu (03) 426 19 00

SREČANJE DUHOVNIKOV DEKANIJE CELJE – NOVA CERKEV
V sredo bo v naši župniji potekalo srečanje duhovnikov dekanije Celje – Nova Cerkev. Ob 9.30 bo v stolnici sveta maša, po njej pa bo sledilo srečanje v župnijskih prostorih. Vsi lepo vabljeni k tej sveti maši. Jutranje svete maše ta dan ne bo.

PRAZNIK MARIJINEGA ROJSTVA – MALI ŠMAREN
V petek je praznik rojstva Device Marije. V stolnici bosta sveti maši ob 7.30 in 19.00, v Marijini cerkvi ob 9.00. Lepo vabljeni k prazničnemu bogoslužju..

ŠKOFIJSKI MOLITVENI DAN ZA DUHOVNE POKLICE V PETROVČAH
V soboto bo v vseh šestih slovenskih škofijah potekal tradicionalni molitveni dan za duhovne poklice. Letos bo osrednje geslo Poklicani, da bi živeli. Za našo celjsko škofijo bo škofijski molitveni dan v Petrovčah. Ob 9.00 bo molitvena ura, ob 10.00 sveta maša. Res lepo vabljeni k molitvi za nove duhovne poklice ter svetost in stanovitnost že poklicanih.

ZAOBLJUBLJENO ROMANJE CELJANOV V PETROVČE
V zadnjem času naš vsakdanjik precej krojijo neurja in poplave. Tudi tukaj v Celju in v okolici, v preteklosti in tudi sedaj ni izjem. Naši predniki so dobro vedeli, da nad močjo narave človek nima oblasti, zato so se za varstvo in pomoč pred naravnimi ujmami in poplavami zatekali pod Marijino varstvo. Zato še prav posebej v teh okoliščinah vabljeni v nedeljo, 10. septembra na zaobljubljeno romanje k materi Božji v Petrovče. Ob 15.00 bo molitvena ura, ob 16.00 sveta maša. Vabljeni.

VEROUK
Vstopili smo v novo veroučno in pastoralno leto. Prosimo vas, da skušate uskladiti vse obveznosti otrok tako, da bodo veroučna srečanja tekla nemoteno.  Kašna veroučna gradiva potrebujejo bo sporočeno pri verouku. Na škofijski ravni je uveden tudi prispevek, ki je enoten za vse in znaša 30 EUR na družino. Vpis otrok v prvi razred bo pri veroučni uri. Knjige bodo na voljo pri veroučni uri. Z veroukom pričnemo v ponedeljek 18. septembra. 8. razred ima prvo srečanje v torek, 19. septembra, ob 19. uri, lepo vabljeni tudi starši na uvodno srečanje. 

1. razred
 – ob 16h, torek – s. Agnes
2. razred – ob 17h, torek – s. Agnes
3. razred – ob 16h ponedeljek – ga. Narcisa
4. razred – ob 15h, torek – ga. Karlina
5. razred – ob 16h, torek – ga. Karlina
6. razred – ob 16h, četrtek – (na 2 tedna, 1,5h) – župnik Tadej
7. razred – ob 16h, četrtek (na 2 tedna, 1,5h) – župnik Tadej
8. razred – ob 16h, torek (na 2 tedna, 1,5h) –  g. Klemen
9. razred – ob 16h, torek (na 2 tedna, 1,5h) – g. Klemen

ROMANJE V MEDUGURJE
Lepo vabljeni na romanje v Medžugurje, in sicer od sobote, 28. 10. do ponedeljka, 30. 10. 2023. Cena romanja za odraslo osebo je 124 EUR, za otroke nekaj manj. Prosimo za prijave. Ob prijavi romanja se plača del zneska romanja.

VABIMO NOVE DRUŽINE K DRUŽINSKI KATEHEZI
Po lanskoletni zelo dobri izkušnji Družinske kateheze v župniji vabimo družine, da se nam pridružite v jeseni z novim šolskim in pastoralnim letom. Prijavite se lahko v župnijski pisarni ali preko povezave v QR kode na desni.

Prijavnica za jesensko Alfo
Veste, ni pomembno, v katero skupino bi se uvrstili. Alfa prihaja zaradi posameznikove potrebe po več. Vsak dan si zastavimo na tisoče vprašanj: kaj obleči, kateri jogurt pojesti, kakšno bo vreme, kateri meni izbrati pri malici, kaj je še treba kupiti, do kdaj je že treba vrniti knjige v knjižnico, kdaj je zadnji čas, da grem spat… V trenutku pomembna vprašanja, čez nekaj dni zagotovo že pozabljena. Obstajajo pa tudi vprašanja, ki nam vsake toliko malo rojijo po glavi, a jih preglasijo vsakdanje stvari. Pa vendar nam ta vprašanja, ki so tudi večja in pomembnejša, včasih ne pustijo spati. Zakaj sem tu? Kaj je smisel? Kam grem? Je življenje kaj več kot to? Toda redko si vzamemo čas za razmislek o vsem tem. Zato obstaja Alfa. Dobrodošli vsi, ki iščete odgovore na življenjska vprašanja, tisti, ki imate pomisleke glede Boga in krščanstva, želite odkriti občestvo Cerkve in morda postati njegov živi del, tisti, ki le občasno zahajate v cerkev in želite zaživeti na novo ter najti oseben stik z Bogom, tisti, ki želite poglobiti osnove krščanske vere.

ČEŠČENJE EVHARISTINČNEGA JEZUSA VABILO NOVIM STALNIM IN NADOMESTNIM ČASTILCEM
Presenetljive stvari, ki se zgodijo ob redni adoraciji (nadaljevanje):
4. Včasih je težko…
Nastopili bodo trenutki, ko se češčenje zdi pusto in brez okusa. Raztreseni smo in misli začnejo begati. Redno češčenje lahko postane nekaj običajnega, nič več posebnega, vendar mu to ne jemlje vrednosti, niti ne zmanjšuje njegove resnice. Naša vera je mnogo več kot le čustva in Bog v nas še naprej deluje, čeprav gremo skozi “sušna” obdobja. Čeprav misli begajo, Bogu dajemo najboljše, kar moremo: svoj čas, svoje obveznosti in svojo družbo. (prir. po Aleteia)
Lepo vabljeni, da postanete stalni in/ali nadomestni častilci evharističnega Jezusa katerokoli uro v času češčenja, še posebej pa v naslednjih terminih:
V ob petkih od 11.00 do 12.00
V ob petkih od 13.00 do 14.00
V ob sobotah od 9.00 do 10.00
Informacije in prijave: Matej Prepadnik, 031 209 962, cescenje@gmail.com


Današnja božja beseda