Župnija Celje – Sv. Danijel

Oznanila 25. nedelje med letom

Oznanila 25. nedelje med letom

Kategorija :Oznanila Vsi

Sinodalnost je način življenja občestva Cerkve. Papež Frančišek nas je postavil na precej enkratno pot, na pot poslušanja in razločevanja. To so stvari, ki jih je treba vedno uresničevati. To so elementarne stvari za življenje Cerkve, vendar je papež postavil še bolj izrecen poudarek na vprašanju razločevanja: kaj nam kaže Gospod? Kaj hoče danes za nas, za Cerkev? Torej je sinoda poskus, da bi poglobili, da bi se naučili, da bi izkusili to pot razločevanja. To Cerkev počne ves čas od začetka. Zgled najdemo v Apostolskih delih. V tistem času je obstajal problem, in sicer poganov, ki so postali kristjani. Jih je treba krstiti ali ne? In če se krstijo, ali morajo sprejeti tudi judovsko postavo ali je vera v Kristusa dovolj? Da bi rešili to dramatično vprašanje, so prisluhnili izkušnjam in opravili razločevanje. Govoril je Peter, potem sta govorila Pavel in Barnaba in nazadnje je ves zbor poslušal in molil. Na koncu so prišli do tega zaključka: „Sveti Duh je odločil in mi z njim…“ Govorimo o izkustvu prve Cerkve, o poti pripovedovanja, poslušanja in razločevanja, ki postaja sinodalna pot, ki jo sedaj živimo.
Sinoda o sinodalnosti je sinoda o tem, kako živeti evangeljsko. Na način, ki ustreza življenju evangelija, cerkvenemu občestvu, skupni hoji Božjega ljudstva, vseh članov Božjega ljudstva.
Zato nas papež z zborom škofov, vabi k molitvi za sinodo, da nas bo Sveti Duh vodil po poti pripovedovanja, poslušanja in razločevanja. Moli!
Župnik Tadej Linasi


SPOMINSKA SVETa MAŠA NA GROBIŠČU TEHARJE
Prihodnjo nedeljo ob 11.00, lepo vabljeni v spominski park Teharje na spominsko sveto mašo za vse tam umorjene in od tam odpeljane v smrt. Sveto mašo bo vodil nadškof dr. Anton Stres. Vabljeni k molitvi za vse žrtve medvojnega in povojnega nasilja.


PRVA NEDELJA V MESECU
Prihodnja nedelja je prva v mesecu. Vaš dar bo namenjen pomoči našim skavtom, ker jim je naravna ujma uničila precejšnji del opreme, še posebej šotore, ki so vitalnega pomena za poletne skavtske tabore in še druge skavtske dejavnosti. Glede na to, da je veliko otrok iz naše župnije vključenih v skavtske skupine, je prav, da jim kot župnija pomagamo. Bog vam povrni.


VEROUK
V preteklem tednu smo pričeli z veroučnimi srečanji. Lepo vabljeni k verouku, še posebej otroci, ki vstopate letos prvič v šolo. Veroučna srečanja od 1. do 5. razreda so vsak teden. Veroučna srečanja od 6. do 9. razreda pa so na vsaka dva tedna po dve šolski uri.
V torek ima veroučno srečanje 9. razred. 
V četrtek ima veroučno srečanje 7. razred.


EKSODUS MOŽJE VABIJO
Vabljeni vsi moški od 18 leta dalje, da se nam pridružite v 65-dnevnem duhovnem programu z naslovom JESENSKE BITKE (Battles in Autumn). Ob dnevnih premišljevanjih svetopisemske knjige Makabejcev bomo to jesen sprejeli svoj krstni klic k vodenju tistih, ki so nam zaupani v varstvo in skrb. 
Začetek: petek, 29. september
Uvodno srečanje: torek, 26. september
Stebri naše duhovne poti so: molitev, asketstvo in bratstvo.
Kontakt : 041 513 800, matevz.zimsek@gmail.com

SVETOVALNICA
Namenjena je vsem, ki ste se znašli v stiski in bi želeli s svetovalko razrešiti dileme, ki vas begajo. 
Kdaj in kje?
Vsak 1. in 3. torek v mesecu od 16.00 do 18.00 v župnijskih prostorih.
Prijave  v župnijski pisarni osebno ali po telefonu (03) 426 19 00.

RAZPORED VEROUKA
1. razred – s. Agnes
       torek ob 16.00
2. razred – s. Agnes
       torek ob 17.00
3. razred – ga. Narcisa
       ponedeljek ob 16.00
4. razred – ga. Karlina
       torek ob 15.00
5. razred – ga. Karlina
       torek ob 16.00
6. razred – župnik Tadej
       četrtek ob 16.00
       (na 2 tedna po 1,5h)
7. razred – župnik Tadej
četrtek ob 16.00
(na 2 tedna po 1,5h)
8. razred – g. Klemen
torek ob 16.00
(na 2 tedna po 1,5h)
9. razred – g. Klemen
torek ob 16.00
(na 2 tedna po 1,5h)


SREČANJE STARŠEV VEROUČENCEV 9. RAZREDA – BIRMANCEV
V torek, ob 17.30, lepo vabljeni starši 9. razreda (birmancev) na skupno srečanje v župnijske prostore.


ROMANJE V MEDŽUGORJE
Lepo vabljeni na romanje v Medžugorje, in sicer od sobote, 28. 10. do ponedeljka, 30. 10. 2023. Cena romanja za odraslo osebo je 124 EUR, za otroke nekaj manj. Prosimo za prijave. Ob prijavi na romanje, se plača del zneska romanja.


DOBRA KNJIGA
Vsi, ki imamo radi dobre knjige se bomo srečali po počitnicah v torek, 26. 9., po večerni sveti maši v župnišču.
Roman Katedrale, male in velike je napisal diplomat, veleposlanik na Češkem, Irskem, Nizozemskem, Portugalskem in publicist Leon Marc. Govori o sodobnih slovenskih katoliških izobražencih, postavljenih v fiktivne vasi nekje na idrijsko-cerkljanskem. Večno in univerzalno se prepleta s časnim, narodnim in osebnim, liki tega dogajanja pa vsak na svoj način hlepijo po skrivnosti in usmiljenju.

Zgodovinski roman Glas v vetru se bere kot kriminalka. Popelje nas v Jeruzalem in Rim kmalu po Kristusovi smrti in vstajenju. Hadasa je judovska sužnja, ki pripada krščanski veri, ki je v takratnem Rimu preganjana in hkrati zelo tvegana. Rimski aristokrat Mark in Hadasa se zaljubita, vendar Hadasa ostane sebi zvesta: verski prepad, ki ju loči, je prevelik, da bi se lahko poročila. V svoji veri gre do konca, vse do arene, kjer prirejajo igre. Avtorica Francine Rivers je svetovno znana krščanska romanopiska.
Lynn Austin je bila nekoč učiteljica, danes pa je priljubljena pisateljica in govornica. Z možem imata tri otroke in živita v Illinoisu. Brali bomo njen roman Bogovi in kralji. Ahaz, potomec kralja Davida, je vladal v Jeruzalemu med letoma 732 in 716 pr. Kr. Toda namesto Jahveja, je kralj pričel častiti malika Moloha in mu celo daroval svojega prvorojenca. Tudi Ezekija, Ahazov drugorojenec, ni varen pred poskusi očeta, da bi zadovoljil krvi željnega boga. Kraljica Abija, Ezekijeva mati, se odloči, da tega ne bo nikoli dovolila. Tako mati kot sin iščeta v deželi polni nasilja vir prave moči. V smrtnem strahu spoznata Jahveja.


Današnja božja beseda