Župnija Celje – Sv. Danijel

Oznanila 5. postna nedelja

Oznanila 5. postna nedelja

Kategorija :Oznanila Vsi

»Gospod, radi bi videli Jezusa«. V prošnji teh neznanih Grkov lahko opazimo žejo, ki je v srcu vsakega človeka, da bi videl in spoznal Kristusa. Jezusov odgovor pa nas usmeri na skrivnost velike noči, ko se bo veličastno razkrilo njegovo zveličavno poslanstvo. Pravi: ‘Prišla je ura, da se Sin človekov poveliča’. Ob tem nam postane jasna slovesna izjava, s katero se zaključi ta evangeljski odlomek: ‘In jaz bom, ko bom povzdignjen z zemlje, vse pritegnil k sebi’, kakor tudi evangelistova razlaga: ‘To pa je rekel, da je nakazal, kakšne smrti bo umrl’. Križ je veličina ljubezni, je Jezusova veličina in k tej veličini nas vse želi pritegniti. Gospod sam nam razloži, v čem je naša pridružitev njegovemu poslanstvu. Ko govori o svoji bližnji zveličavni smrti, uporabi preprosto, a hkrati zelo zgovorno prispodobo: ‘Če pšenično zrno ne pade v zemljo in ne umre, ostane samo; če pa umre, obrodi obilo sadu’. Sebe primerja z razpadajočim pšeničnim zrnom, ki bo prineslo vsem obilne sadove. Ni bilo dovolj, da se je Božji Sin učlovečil. Za izpolnitev božanskega načrta vesoljnega zveličanja, je bilo potrebno, da je bil umorjen in pokopan. Le tako je bila v polnosti prevzeta človeška resničnost, da se je po njegovi smrti in vstajenju razodelo zmagoslavje Življenja, zmagoslavje Ljubezni in se je potrdilo, da je ljubezen močnejša od smrti.
Župnik Tadej Linasi

PETKOVA PRIČEVANJA
Smo v času sinode Cerkve, ki nas spodbuja k osebnemu pričevanju izkustva Boga v svojem vsakdanjem življenju. Zato nas bodo ob petkih pri večerni sveti maši nagovarjali pričevalci iz našega župnijskega občestva.

TEDEN DRUŽINE
Od 19. do 23. marca bo potekal Teden družine pod geslom »Velikonočna skrivnost v družinskem življenju«. Vsaka družina se skozi življenje vedno znova srečuje s skrivnostjo trpljenja in radostjo vstajenja. Povabljeni, da v svojo molitev vključimo tudi molitev za družine.

PRAZNIK SVETEGA JOŽEFA
V torek je praznik sv. Jožefa, moža Device Marije, Jezusovega skrbnika, varuha vesoljne Cerkve in zavetnika slovenskih dežel. V stolnici bosta sveti maši ob 7.30 in 19.00 ter v Marijini cerkvi ob 9.00. V župnijski cerkvi svetega Jožefa (Jožefov hrib) je v torek romarski shod. Slovesna bogoslužja bodo ob 7.00, 8.30, 10.00, 11.30 in 18.30.

LITURGIČNI PRAZNIK GOSPODOVEGA OZANJENJA
V soboto bo bogoslužno praznovanje praznika Gospodovega oznanjenja Mariji, (v velikem tednu ta praznik odpade). Praznične svete maše bodo v stolnici ob 7.30 in 19.00 ter v Marijini cerkvi ob 9.00.

MINISTRANTSKO SREČANJE
V petek ob 17.30 povabljeni ministranti na ministrantsko srečanje.

VEROUK
V četrtek ima verouk 6. razred.

MOLITEV KRIŽEVEGA POTA
Vsak postni petek je pred večerno sveto mašo ob 18.30 molitev Križevega pota. V petek ga bo vodila mladinska skupina.

SVETA SPOVED
V postnem času povabljeni k sveti spovedi. Priložnost je pred in med sveto mašo. Ob petkih pri večerni sveti maši spoveduje kapucin p. Vinko Škafar.

MISIJON NA RADIU OGNJIŠČE
Radijski misijon »Molitev, utrip življenja« bo od 17. marca do 23. marca 2024. S svojimi razmišljanji v osrednjih dnevnih govorih (ob 17.00) bo sodeloval br. Štefan Kožuh, krajše nagovore pa bosta pripravljala duhovnik Mitja Markovič in gledališki igralec Gregor Čušin. Posebnost letošnjega misijona bodo »prenosi« govorov iz krajev sv. Frančiška Asiškega. Vsebina premišljevanj pa bo v duhu »leta molitve«, kakor nas spodbuja papež Frančišek. Misijonski nagovori bodo vsak dan ob 11.15 in 17.00. Ponovitev bo vsak večer med 22.00 in 24.00.

SPOVEDNI DAN V STOLNCI
V sklopu radijskega misijona bo v petek spovedni dan. V stolnici bo priložnost za sveto spoved ves dan od 7.00 do 19.30. Lepo povabljeni!

POSTNO SREČANJE MLADIH PRI SVETEM DUHU V CELJU
V petek ob 20.00 vabljeni na postni molitveno-slavilni večer s skupino Svetnik, ki bo potekal pri Svetemu Duhu v Celju.

VPIS V ŽUPNIJSKI VRTEC DANIJELOV LEVČEK
Župnijski vrtec Danijelov Levček vabi k vpisu otrok za novo šolsko leto 2024/2025.
Več informacij najdete: https://levcek.si | 031 795 300 | renata@levcek.si

SVETOVALNICA
Namenjena je vsem, ki ste se znašli v stiski in bi želeli s svetovalko razrešiti dileme, ki vas begajo. Kdaj in kje? Vsak 1. in 3. torek v mesecu od 16.00 do 18.00 v župnijskih prostorih. Prijave v župnijski pisarni osebno ali po telefonu (03) 426 19 00.


Današnja božja beseda