Župnija Celje – Sv. Danijel

Oznanila 6. postne nedelje

Oznanila 6. postne nedelje

Kategorija :Oznanila Vsi

Na današnjo cvetno nedeljo poslušamo poročilo o Jezusovemu trpljenju. Ob tem se mi poraja misel o norosti Božje ljubezni. Kdo bi jo mogel razumeti? Toda, ko se zavedam svoje stiske in bede, pa tudi svojega prizadevanja za dobro, je vse le bežen odsev, ker smo najprej mi ljubljeni, ljubljeni smo vnaprej. Božja ljubezen ljubi vnaprej, je brezpogojna. Ves »pomp«, ki so ga zagnali ob Jezusovem prihodu v mesto Jeruzalem, Njega samega ni zavedel. Jezusu ostaja pot. Ni »zvest sam sebi«, kakor ponavlja ta svet. On je zvest Očetu. Očetov sin. Vsi, ki nad njim iščejo pravico, so preglasili Očetov glas iz nebes. Zato je vedno nevarno klicati Gospodu dobrodošlico, če ga ne sprejmemo tudi s križem. Cvetna nedelja s svojim protislovjem vabi nas, da Jezusu ne bi samo mahali, ampak mu tudi sledili. Krščanstvo je izziv. Vera je živa, dejavna in realna. Če je na začetku govoril: »Moj čas še ni prišel«, se učencem sedaj svita, da bodo kmalu slišali: »Dopolnjeno je.« Zato je prišel, ostaja zvest, trden, ostaja v Očetovi volji. Povabljeni v tem velikem tednu, da Ga opazujete, glejte Ga, poslušajte Ga, sledite Mu. Pojdimo Njegov korak, molimo Njegovo molitev, živimo Njegovo življenje. Prepoznajmo ga kot Boga, saj če ga mi ne bomo, ga bodo prepoznali in častili drugi, kot ga je rimski stotnik: »Resnično, ta je bil Božji Sin.«
Župnik Tadej Linasi

SPOVEDOVANJE V VELIKEM TEDNU
V velikem tednu, ki je pred nami, povabljeni k sveti spovedi. Priložnost bo vsak dan zjutraj od 7.00 do 9.00 in popoldan od 17.00 do 19.30. Lepo vabljeni k sveti spovedi.

KRIZMENA MAŠA
Na veliki četrtek bo ob 9.00 krizmena maša v stolnici. Med to sveto mašo bo škof blagoslovil krstno in bolniško olje ter posvetil sveto krizmo, duhovniki pa bodo obnovili svoje duhovniške obljube. Lepo vabljeni k sveti maši in k molitvi za škofa in duhovnike.

VELIKI ČETRTEK
Na veliki četrtek obhajamo spomin zadnje večerje, ko je Jezus postavil zakrament svete evharistije in mašništva. Ob 19.00 bo škof Maksimiljan vodil sveto mašo. Po sveti maši pa bo v Frančiškovi kapeli molitev za duhovne poklice.

VELIKI PETEK
Na veliki petek se spominjamo Jezusovega trpljena in smrti. Ob 15.00 vabljeni na Križev pot v stolnico. Ob 19.00 bo škof Maksimiljan vodil obrede velikega petka v čast Gospodovemu trpljenju. Po obredih povabljeni k skupni molitvi pred božjim grobom v kapeli Žalostne Matere Božje.

VELIKA SOBOTA
Zjutraj ob 7.00 bo blagoslov ognja. Skozi ves dan povabljeni k molitvi pred božjim grobom.

MOLITEV SVETEGA OČETA
Nebeški Oče, vera, ki si nam jo dal v tvojem Sinu Jezusu Kristusu, našem bratu, in plamen ljubezni, ki ga je Sveti Duh izlil v naša srca, naj v nas prebujata blagoslovljeno upanje v prihod tvojega kraljestva. Naj nas tvoja milost preobrazi, da bomo marljivo gojili seme evangelija, ki bo prekvasilo človeštvo in ves svet, ko zaupno pričakujemo novo nebo in novo zemljo, v katerem bodo premagane sile zla in se bo za vselej razodela tvoja slava. Naj milost jubileja v nas, romarjih upanja, oživlja hrepenenje po nebeških dobrinah in na ves svet izliva veselje in mir našega Odrešenika. Tebi, blagoslovljeni in večni Bog, bodi hvala in slava na veke vekov. Amen.
Blagoslov velikonočnih jedil bo po naslednjem razporedu:
V STOLNICI: 10.00 | 11.00 | 15.00 | 16.00 | 17.00
V MARIJINI CERKVI: 13.00 | 14.00
PRI KAPELI NA BABNEM: 14.00
PRI KAPELI V MEDLOGU: 14.30
PRI KRAGOLNIKOVI KAPELI: 16.00
Zvečer ob 19.00 bo vigilija velike soboto, ki jo bo vodil škof Maksimiljan. Povabljeni k enemu najlepših in bogatih bogoslužij.

VELIKA NOČ
Na veliko noč bo ob 7.00 škof Maksimiljan vodil vstajenjsko procesijo in nato praznično sveto mašo. Svete maše v stolnici bodo še ob 10.00, 11.30 in 19.00. V Marijini cerkvi bo sveta maša ob 9.00. Lepo vabljeni k skupnemu praznovanju velike noči v cerkvi pri bogoslužju.

VELIKONOČNI PONEDELJEK
Na velikonočni ponedeljek bodo svete maše v stolnici ob 7.30, 10.00 in 19.00
ter v Marijini cerkvi ob 9.00.

VEROUK
V četrtek ni verouka. V ponedeljek in torek je verouk po razporedu.

VPIS V ŽUPNIJSKI VRTEC DANIJELOV LEVČEK
V naši župniji že več kot dvajset let deluje župnijski vrtec Danijelov Levček. V tem mesecu vabljeni k vpisu otrok za novo šolsko leto 2024/2025. Vpis je v tri enote vrtca:
Enota Center, Aškerčeva ulica 7a, Celje;
Enota Slomšek, Don Boskov trg 1, Celje
Enota Vojnik, Celjska cesta 24b, Vojnik.
Več informacij najdete: https://levcek.si | 031 795 300 | renata@levcek.si

ČIŠČENJE STOLNICE IN OKOLICE
V ponedeljek, po jutranji sveti maši, naprošeni za pomoč pri čiščenju stolnice in njene okolice za velikonočne praznike.

POČITNIŠKI ORATORIJ ZA OTROKE
V župniji bo od 1. do 5. julija potekal počitniški oratorij za otroke. Otroci lepo povabljeni. Vabimo tudi srednješolce in študente k animatorjem.

KONCERT I. GIMNAZIJE V STOLNCI
V sredo bo ob 19.00 v stolnici koncert Mešanega mladinskega pevskega zbora I. gimnazije v Celju pod vodstvom Tomaža Marčiča. Izvajali bodo Duruflejev Requiem. Vabljeni.

DRAMSKI IGRALEC GREGOR ČUŠIN
V soboto, 6. aprila, bo po večerni sveti maši med nami dramski igralec Gregor Čušin. S svojo prodorno in izvirno mislijo nas bo obogatil in spodbudil v osebni veri. Še posebej povabljeni birmanci, starši, botri in tudi vsi ostali.

PRAZNIČNI RAZPORED ČEŠČENJA NAJSVETEJŠEGA ZAKRAMENTA
Informacije in prijave: Matej Prepadnik | 031 209 962 | cescenje@gmail.com
velika sreda
27.3. 8.00 — 16.00
veliki četrtek
28.3. 8.00 — 9.00
13.00 — 19.00
21.00 — 24.00 Nočno bedenje pred »ječo«
veliki petek
29.3. NI ČEŠČENJA
velika sobota
30.3. 7.00 — 19.00 Pred božjim grobom
velika noč
31.3. NI ČEŠČENJA
velikonočni ponedeljek
1.4. NI ČEŠČENJA


Današnja božja beseda