Župnija Celje – Sv. Danijel

Odrasli skavti

V septembru 2016 smo praznovali že 10-letnico obstoja!

Srečujemo se drugi in četrti torek v mesecu ob 19h v župnijskih prostorih. Obravnavamo duhovne teme, vadimo skavtske veščine, gremo na izhod v naravo, na predavanje, bowling, koncert, v galerijo ali na izlet……skratka postali smo prijatelji…….odprti za izzive ….in nova prijateljstva.

VABLJENI – PRIDRUŽITE SE NAM !

Začetniki odraslega skavtstva smo bili povečini starši mladih skavtov. Začeli smo iz nič, kar se tiče znanja o zgodovini skavtstva, ustanovitelju Baden Powlu, veščinah, duhovnosti.

Brez bratske pomoči prve celjske bratovščine sv. Cecilije na naših prvih sedmih srečanjih, bi ne zmogli začeti. Tistega leta nas je podprl z obiskom tudi prvi celjski škof dr. Stres, tudi sam skavt. Po seminarju o vodenju skavtskih bratovščin v Šentjurju se je začelo….

Naš prvi namen je živeti z naravo, pomagati v župniji, dobro delati ljudem okrog sebe, družiti se  in povezovati se z drugimi bratovščinami, pustiti svet boljši kot si ga prejel……

Od vsega začetka pomagamo pri raznih slovesnostih v župniji, sodelujemo pri prevzemu Luči miru iz Betlehema, pomagali smo Miklavžu pripravljati darila, pripravljamo zelenje in vse potrebno za adventne in postne delavnice otrok, sodelovali smo pri živih jaslicah, sodelovali smo pri mašah in šmarnicah….

Naše delovanje je bilo tudi dobrodelno, ko smo obiskali družine v poplavljenih Železnikih in jih obdarili, skuhali nedeljsko adventno kosilo za brezdomce in jim ga odnesli v zavetišče ali pa skoraj eno leto obiskovali dementne v Karitasovem domu na Vranskem. V postnem času smo obiskovali starejše in z njimi molili in kramljali. Pomagali smo pri obisku bolnikov na Brezjah, pri sprejemu in nastanitvi beguncev v Celju, na delovnih akcijah v Kančevcih ….

Radi smo obiskovali sosednje in druge bratovščine-ob začetku skavtskega leta, ali se odzvali na povabila na Golico, Porezen, Log pod Mangartom. Nekajkrat smo šli na novoletna srečanja Alpe Adria v Benetke, Reko in še kam. Povabili smo tudi druge bratovščine na  kostanjev piknik, dajanje obljube, skavtski krst, Slomškovo pot……Povabili smo tudi danskega duhovnika in skavta, ki deluje v misijonu na Slonokoščeni obali, da nam je predstavil tamkajšnje delo, skavte, deželo…..

Vsako leto smo v januarju organizirali zimovanje z duhovno-športno-družabno vsebino za dva dni na odmaknjeni lokaciji – na planšariji Špeh nad Lučami, na Sv. Križu nad Belimi vodami, na Sladki gori, v Cerknem, na Resniku pod Roglo, v Rečici ob Savinji …… dvakrat pa smo uspeli pripraviti tudi poletni tabor, prvič v Savudriji, drugič na Planini pod Mangartom.

Prehodili smo Slomškovo romarsko pot v šestih etapah-od Bizeljskega do Olimja, Dobrine, Slivnice, Ponikve, Žičke kartuzije z zaključkom v Novi cerkvi. Udeležili smo se JAMBOREJA (veliki tabor vseh skavtov) v Podturjaku, JAMBORETTA(mali tabor odraslih skavtov) v Kančevcih , bili smo tri ali štirikrat na JAKCU(orientacijsko tekmovanje, preverjanje skavtskega znanja), obiskujemo skavtske duhovne vaje v januarju vsako leto v Kančevcih in večkrat tudi sodelujemo na delovnih akcijah tam.

Se tudi izobražujemo na skavtski akademiji-skoraj vsi smo končali program SKAVT, dva sta končala program voditelj, eden pa je celo končal program trener in dela na SKA na teh programih usposabljanja .

Organizirali smo tudi, skupaj z drugimi bratovščinami celjske regije, veliko adventno srečanje Alpe Adria v decembru 2015, ko smo imeli v gosteh okoli 300 skavtov iz Slovenje , Hrvaške, Italije in Avstrije. Bilo je lepo in zanimivo.

Skratka skavtsko življenje je pestro in nadvse zanimivo, ob njem se človek nauči raznih vrlin in duhovno raste.

http://celje2.skavt.net/bokss/