Župnija Celje – Sv. Danijel

Oznanila 2. nedelje med letom

Oznanila 2. nedelje med letom

Kategorija :Oznanila Vsi

»Da bi bili vsi eno.« (Jn 17, 21)
Amerški anglikanec Paul Wattson, kasneje spreobrnjen v katoliško Cerkev, je l. 1908 predlagal, da bi med 18. (nekdaj praznik Sedeža apostola Petra) in 25. januarjem (Spreobrnitev apostola Pavla) obhajali teden molitve za edinost kristjanov. Žal nas je 2.4 milijarde kristjanov med seboj razdeljenih v tri večje skupine: 50% katoličanov, 38% protestantov in 12% pravoslavnih kristjanov. A to je v nasprotju z Jezusovo prošnjo pri zadnji večerji: »Toda ne prosim samo za té, ampak tudi za tiste, ki bodo po njihovi besedi verovali vame: da bi bili vsi eno, kakor si ti, Oče, v meni in jaz v tebi, da bi bili tudi oni v naju, da bo svet veroval, da si me ti poslal.« Bolečino razdeljenosti med kristjani je čutil že bl. Slomšek: »Koga izmed katoličanov ne bi bolelo srce zaradi žalostnega razkola med narodi, posebej med narodi slovanske krvi … Ko sem premišljeval usodo ločenih bratov in želel, da bi za njihovo združitev nekaj storil, pa jaz in moji nimamo drugega kakor molitev, zato sem sklenil ustanoviti Bratovščino sv. Cirila in Metoda.« V zdravilo bolečine razdeljenosti pa se je v času II. vatikanskega koncila še toliko bolj razplamtelo t.i. ekumensko gibanje, ki si prizadeva za združitev kristjanov vsega sveta. Vsakoletni vrhunec ekumenizma je prav molitvena osmina, ki jo začenjamo, zato vas spodbujam, da bi še posebej v teh dneh več molili v ta namen (npr. molitev iz oznanil, dodatna prošnja v osebni molitvi, osebni namen pri sveti maši …), se udeležili kakega skupnega srečanja v dekaniji in si o ekumenizmu in edinosti kakšno stvar še dodatno prebrali. V zgled nam je lahko tudi skupina mladih iz naše župnije, ki je v spremstvu škofa Lipovška v soboto obiskala Evangeličansko cerkveno občino v Murski soboti in njihovega novega škofa Leona Novaka.  Hkrati pa naj nam ekumenizem ne bo izgovor, da prvo edinosti ne bi iskali v naših prvotnih skupnostih: v družini, župniji, soseščini in na delovnem mestu. Ko sem pri verouku razlagal o ekumenizmu, mi je neka učenka prikupno dejala »Ja pol se pa združ’mo že enkrat!« In res, Bog daj, da bi srečanja in molitev v tem tednu obrodila konkretne sadove za edinost, »da bi bili vsi eno!« 
Matic Lesjak, kpl


Ekumenska osmina
V soboto smo začeli molitveno osmino za edinost vseh kristjanov, ki jo bomo zaključili to soboto v naši stolnici. Somaševanje ob 18h bo vodil škof dr. Stanislav Lipovšek.  Nato bo ekumensko molitveno srečanje s predstavniki različnih krščanskih cerkva. Res ste k temu ekumenskemu bogoslužju vabljeni vsi, ki le morete. Hkrati pa bomo že pred soboto pri tedenskih svetih mašah prebirali za to v naprej pripravljeno gradivo, ki so ga letos pripravili kristjani različnih Cerkva z Malte in nosi naslov »Domačini so nas sprejeli nadvse ljubeznivo« (Apd 28, 2).

Srečanja ob Svetem pismu
Bog noče biti zagrnjen v skrivnost, noče biti neznani Bog, ki bi ga mi ne mogli spoznati. Vedno znova se nam odkriva in razodeva in želi, da ga tudi mi iščemo in odkrivamo. Na poseben način se nam razodeva po SVETEM PISMU, saj je Sveto pismo prav knjiga Božjega razodetja, v kateri moremo odkrivati vir Božje Modrosti. V knjigi vseh knjig nam Bog odgovarja na temeljna vprašanja človeškega bivanja. Odkriva se nam čudoviti božji načrt, ki ga je namenil človeku. Zato je prav, da se vedno znova poglabljamo v to zakladnico Božje Modrosti in iz nje črpamo moč za svoje vsakdanje življenje. Prav zaradi pomembnosti Svetega pisma v življenju vsakega kristjana imamo tudi v naši župniji vsakih štirinajst dni posebna svetopisemska srečanja, in sicer ob četrtkih po večerni sveti maši. Vsi, ki se želite poglobiti v skrivnost Božje besede, prav lepo vabljeni. Srečali se bomo že ta četrtek zvečer.

Stolnina za leto 2020
Tudi letošnjo stolnino bomo uporabili za stroške kurjave v stolnici, zato se vsem priporočamo. Vsem, ki ste že velikodušno darovali, se iskreno zahvaljujemo.

Molitev za edinost kristjanov
O Bog, ki si nas po svetih bratih Cirilu in Metodu poklical k edinosti vere, zedini vse kristjane v svoji sveti Cerkvi. Naj bomo v češčenju troedinega Boga vsi narodi na zemlji združeni, kakor so združeni božji izvoljenci v nebesih. Tega te prosimo po zasluženju Jezusa Kristusa, po priprošnji prečiste Device Marije, svetega Cirila in Metoda, svetega Leopolda Mandiča in vseh svetnikov. Amen. Oče naš… Zdrava Marija… Slava Očetu…Sveta Devica Marija, prosi za nas! Sveta brata Ciril in Metod, prosita za nas! Sveti Leopold Mandič, prosi za nas! Blaženi Anton Martin Slomšek, prosi za nas!

Nedelja Svetega pisma
Naslednja nedelja je nedelja Svetega pisma in smo povabljeni, da skupaj razmišljamo o pomenu in sporočilu temeljne knjige Božjega razodetja. Iz bogatega sporočila knjige vseh knjig skušajmo živeti in usmerjati svoj življenjski korak. V soboto bomo eno uro pred večerno sveto mašo v stolnici glasno brali iz Svetega pisma. Prav zaradi tega prosimo razne skupine, pa tudi posameznike, da pri branju sodelujete in se tako še bolj povežemo z besedo živega Boga.

Skupaj rastemo in se povezujemo v največjo slovensko družino
2. februarja 2020 se bo založba Družina že tradicionalno zahvalila bralcem za zvestobo z darilom, ki bo priloženo 5. številki Družine. To darilo, knjigo z recepti, ki jih je za tednik Družina pripravil župnik Marko Čižman, lahko prejmejo tudi tisti, ki na Družino niso naročeni, tako da izpolnijo naročilnico in prejmejo poleg knjižice še 3 naslednje izvode Družine brezplačno. Katoliški mediji si prizadevamo, da vas informiramo, predvsem pa, da ključne informacije in dogodke analiziramo in osmislimo, da vam pomagamo oblikovati pogled na stvarnost v luči krščanstva, da vas spodbudimo, opogumimo in navdušimo za zasebno in javno življenje po Kristusovem zgledu in nauku.

DUHOVNO – DRUŽABNI VIKEND ZA ZAKONCE IN DRUŽINE
»Pot svetosti v zakonu in družini«V terminu od petka, 07.02.2020 (ob 8.30), do nedelje, 09.02.2020 (do kosila), se bo v Vrbju pri Žalcu dogajal duhovno-družabni vikend za zakonce in družine naše župnije. Naslov vikenda bo Pot svetosti v zakonu in družini. Duhovni vodja bo kaplan Matic. Medtem, ko bomo zakonci obdelovali resne teme o zakonu in izzivih na področju starševstva,  se bodo otroci igrali, družili … pod varnim okriljem animatorjev. Ne bo manjkalo tudi skupnega petja, slavljenja, molitve rožnega venca … kaj več pa naj ostane presenečenje. Ker smo družine nenehno v stiski s časom, je možen tudi prihod v petek popoldan (če lahko, naj bo to  izjemoma) ali samo v soboto, ko bo res zanimivo, bogato, poučno in zelo priporočamo, saj bosta z nami gosta družinska terapevta – zakonca Jerebic – ustanovitelja družinskega inštituta Bližina v Celju. Pridružite se nam, da se še bolje spoznamo, duhovno poglobimo, povežemo in tako skupaj še okrepimo župnijsko družinsko občestvo. Lepo vabljeni k prijavam na e-mail: lidija.prepadnik@gmail.com. Število mest je omejeno.

Verski tisk
Mesec januar je mesec verskega tiska, zato naj bo to lepa vzpodbuda k odgovornosti za verske časopise, revije in knjige. Naj vsaj nekaj od tega doseže vsako družino. Še posebno bodimo pozorni na verski tednik Družina, ki nas vsak teden razveseljuje z zelo zanimivim branjem in novicami iz Cerkve na Slovenskem in vsega sveta.


Današnja božja beseda