Župnija Celje – Sv. Danijel

Oznanila 6. nedelje med letom

Oznanila 6. nedelje med letom

Kategorija :Oznanila Vsi

V postu se ne skrivajmo samo pred koronavirusom …
V času širjenja koronavirusa smo lahko spoznali razne značilnosti virusa: našim očem je neviden, vidimo pa njegove posledice; če nismo dovolj pozorni, se okužimo sami in okužbo prenašamo na druge. Tudi greh in zlo sta včasih podobna virusu, saj imata različne zunanje podobe, večkrat prikrite očem. A sadovi so vedno enaki: škodujejo človeku, posamezniku in družbi, človeka ovirajo, da bi dosegel srečo in veselje, vnašajo zlo, škodo in nemir v družino in družbo, v naše medsebojne odnose. A kot se izogibamo virusa, se kdaj izogibamo tudi temu, da bi nekatera slaba dejanja poimenovali »greh«. Toda zato niso nič manj škodljiva in uničujoča. Naj bo prihajajoči postni čas priložnost ne le za »bežanje pred virusom«, ampak tudi priložnost, da se zazremo v svoje življenje, v svojo notranjost, da bomo v Božji luči spoznali, kaj je dobro in kaj je greh. Hkrati pa Bog daj, da v tem postu kot posamezniki, narod in svet v srcih spoznamo, da nas Kristus odrešuje greha, hudobije, zla, sebičnosti, sovraštva, pa tudi slepote in nemoči, da priznamo svojo nemoč in bi verovali njegovi zdravilni besedi, če prihajamo k njemu z vero in prepričanjem, da nas mora očistiti, ozdraviti. Kristus ne kliče le k spreobrnjenju, temveč daje milost, da je ta preobrat mogoč. Spreobrnimo se in verujmo evangeliju!
Matic Lesjak, kpl

Postni čas
Na pepelnično sredo začenjamo sveti postni čas – posebno milostni čas, ki je namenjen naši notranji prenovi in pripravi na praznovanje največjih skrivnosti krščanstva. Za vse lepa priložnost, da z molitvijo, pokoro in dobrimi deli prenovimo svoje duhovno življenje.

Postni govori
Tudi letošnji postni čas bomo v naši stolnici vsak postni petek pri večerni sveti maši prisluhnili postnim govorom. Letošnje leto se s praznikom sv. Jožefa začenja leto sv. Jožefa in leto družine.. V tem duhu bodo izzveneli tudi letošnji postni govori.
19. 02.  Sveti zakon – zakon zakrament
      Vlado Bizant
26. 02.  Zakon – zibelka življenja
              Miha Herman
05. 03.  Družina in vzgoja
              Štefan Krampač
12. 03. Družinska in župnijsko občestvo
Srečko Hren
19. 03. Družina in duhovnost
p. Matej Nastran  
26. 03. Zdrava družina – zdrava družba 
g. Rok Metličar – upravitelj škofije

Pepelnica
Kot znamenje odgovornega romanja skozi postni čas in pripravljenosti za duhovno prenovo, se bomo na pepelnico simbolično posuli s pepelom in prisluhnili postnemu vabilu: »Spreobrni se in veruj evangeliju« in »Pomni človek, da si prah in da se v prah povrneš!« Pepel, ki je znamenje uničenja, postaja znamenje novega začetka – odrešenja.

Križev pot
V postnem času kristjani več razmišljamo o Jezusovem trpljenju in skrivnosti človeškega trpljenja in umiranja. Prav zaradi tega smo vsak postni petek in nedeljo pol ure pred večerno sveto mašo povabljeni h Križevem potu. Pri Križevem potu bomo molili za vso našo župnijo, še pa se bomo spominjali tistih, za katere boste posebej prosili.

Obnova strehe
Iskrena hvala za vse podarjene darove za obnovo strehe, a še naprej vse vernike in ljudi dobre volje iskreno prosimo, da nam priskočite na pomoč, da dokončno odplačamo dolg. Darove lahko osebno prinesete v župnijsko pisarno, ali pa nakažete na transakcijski račun župnije:
SI56-0483 5000 3334 723.
Vsi upamo, da bomo s skupnimi močmi in odgovornostjo do naše župnijske skupnosti, tudi ta dolg kmalu poravnali. Bog povrni!

Postna postava
Strogi post je na pepelnično sredo in na veliki petek. Zadržek od mesnih jedi pa je v vseh postnih petkih.

Molitev v času epidemije COVID-19
Usmiljeni Oče,
tvoj Sin se je rodil, da bi nas odrešil.
Prosimo te, podeli vsem, ki trpijo zaradi epidemije,
zdravje, potrpežljivost in moč.
V svoji dobroti tolaži bolnike in njihove svojce,
nam pa odpri oči za vsako stisko in daj,
da bomo trpečim pomagali z dejanji.
Naj tudi v bolezni, trpljenju in preizkušnjah doživljamo tvojo bližino.
Podpiraj zdravstvene delavce in vse, ki skrbijo za bolnike.
Prosimo te, naj bodo cepiva in zdravila dostopna vsem, ki jih potrebujejo.
Rajnim bratom in sestram, ki so izgubili boj z boleznijo,
nakloni večno veselje, njihovim svojcem pa tolažbo vere in pogum.
Prosimo te, naj epidemija preneha,
da bomo mogli živeti v miru in blaginji.
Po Kristusu, našem Gospodu. Amen
.

Sv. Marija, zdravje bolnikov – prosi za nas.
Sv. Rok, zavetnik zoper kužne bolezni – prosi za nas.
Vsi Božji svetniki in svetnice – prosite za nas.

Svetovalnica
vabi vse, ki ste se znašli v stiski.
Kdaj? Vsak 1. in 3. torek v mesecu od 16.00 – 18.00 ure v župnijskih prostorih.
Prijava: v župnijski pisarni osebno ali po telefonu (03) 426 19 00 (v času od 8.00 do 12.00 ure).


Današnja božja beseda